onsdag 18 mars 2009

Bloggen vs Boken

Idag är det dags att visa den mycket efterlängtade veckans fight. Den här gången är det den nya och lovande Bloggen som ska gå en runda mot den gamla och lite dassiga Boken. Mycket nöje!

Här skulle man ju på ett mycket akademsikt vis kunna säga att både Boken och Bloggen är bra, men för olika ändamål och för olika publik. Men sånt tjafs håller vi inte på med, här ska vi ju kröna en vinnare! Det är sånt som får höga tittarsiffror. Som kanske till exempel programmet Mästarnas mästare på SVT. 

Okej, här följer en kort beskrivning av Boken respektive Bloggen:

Boken uppfanns redan på 7000-talet f.Kr. av den berömde och omskrivna artisten Anna Bok.  Det Anna Bok gjorde som var så fantastiskt och nyskapande var att hon istället för att rista in det hon ville ha skrivet i sten använde hon sig av vanliga A4-papper. Dessa vek hon på mitten och häftade ihop längs ena långsidan för att sedan kunna både skriva i och läsa ur på ett bekvämt vis. Ett typexempel på en bok ser ni här ovanför. Allt sedan den tiden har människor för det mesta valt att skriva saker i bokform, förutom UARDA-spexarna som valde att göra en pergamentrulle av sitt programblad. Jävligt kul. 

Bloggen dök upp någon gång under sent 1900-tal eller tidigt 2000-tal och dess egentlige skapare anses vara den, vid den tiden, unge Tord Blogg. Han kom på att man kunde skriva saker på internet istället för att bara glo som ju hade varit den huvudsakliga sysselsättningen fram tills dess. Det är för övrigt en blogg du läser just nu om du inte hade fattat det. Bloggen kom väl aldrig riktigt att konkurrera med Boken men båda publiceringsformerna handlar ju om att skriva saker så där har de ju något gemensamt. Det Bloggen har som Boken inte har är att man kan skriva väldigt osammanhängande utan att någon märker något. 

Och vinnaren är: Bloggen! 

Grattis säger vi på Frukt är inte godis!


3 kommentarer:

  1. Jag skulle vilja se någon slags poängberäkning för hur du fick bloggen att vinna. Som jag ser det verkar bloggens största fördel att man kan skriva osammanhängande. Det kan man i böcker också. Läst någon modernistisk lyrik?

    Jag skulle säga att boken vinner tack vare sin relativa beständighet. Bloggen finns egentligen inte. Eller så gör den det, fast inte riktigt. Hur som helst är det bättre att läsa en bok en kväll framför brasan, om man nu har en brasa.

    SvaraRadera
  2. Hm. Intresant resonemang där. Vad gäller poängberäkning fick boken 2 poäng och bloggen fick 378 poäng. Vi har således en klar vinnare. För övrigt brukar jag (och många med mig) tycka om att läsa en riktigt härlig blogg framför din brasa. Boken är på väg bort min vän..

    SvaraRadera
  3. Jag tror inte den här bloggen finns.

    SvaraRadera